F1 Startgridd

Alla nyheter du behöver känna till inför F1 säsongen 2018

Den nya Formel 1 säsongen är bara dagar ifrån att vara igång. Som de flesta år finns det en del nya saker att hålla reda på, men ta det lugnt – vi har samlat de viktigaste punkterna för er i denna enkla lista.

Halon

Halo på 2018 SauberDet här har väl ingen kunnat missa. Huvudskyddet som det pratats om och diskuterats flitigt i några år nu. Under resans gång dök det upp alternativ, så som Aeroscreen varianten, men FIA valde ändå Halon till slut och den kommer att sitta på alla F1-bilar, liksom F2 och framöver även på b.l. F3 (GP3) och Formula E.

Skyddet är omdiskuterat och har mestadels delat oss i två läger. De som är för dess introduktion och de som är emot. Men även de som tycker den är hiskeligt ful, men okej att att ha p.g.a säkerhetsaspekten, och de som inte bryr sig om dess utseende. Nu när den suttit på bilen under vintertesterna har det dykt upp åtminstone ett potentiellt problem till. Det kommer att bli väldigt svårt att så vilken förare det är som sitter i bilen. Man har tidigare fått regler på plats för att förare ska köra med samma hjälmdesign under hela säsongen för att underlätta för åskådare att känna igen förarna. Nu ser man knappt hjälmen på förarna alls tack vara den stora kolossen som är Halon.

Motor Regler & Grid Straff

Förarna får denna säsong än mindre motorer, eller power-units, att tillgå. Senaste säsongerna har de haft fyra PU’s att att använda innan de åkt på gridstraff, men till denna säsongen gälle endast tre stycken power-units.

Inte nog med det, man har endast två stycken s.k. MGU-K enheter och två stycken ES, där energin från MGU-K och MGU-H sparas.

Straffen för att använda fler delar har varit lite av ett skämt, där förare fått uppe emot 100platsers nerflyttning. Dessa är nu ändrade så att om en förare får mer en 15platsers nerflyttning i startgridden så kommer man få starta sist.

Däck

Pirelli har lagt till två nya däck bladningar bland de redan förvirrande antalet som finns. Till de redan existerande däcken har hyper-soft och super-hard tillkommit. Hyper-Soft kommer att användas i Kanada första gången och det lär främst vara ett kval däck. Super-Hard kommer vi nog inte se användas en enda gång under säsongen, Pirelli har tagit fram det som ett ”worst-case” scenario.

Dessutom har alla blandningar hoppat ner ett snäpp i mjukhet. Det vill säga att årets hard är förre årets medium, årets super-soft är förra årets ultra-soft.
På sätt och vis skulle man då kunna säga att årets nya hyper-soft är en hyper-hyper-soft.

Alla dessa däck gör en lätt snurrig, man undrar ju varför Pirelli inte bara märker upp däcken som hard – medium – soft inför varje helg för att göra det enklare för den vanliga åskådaren.

Nya Race

Den längsta säsongen i Formel 1 historien den här säsongen. Detta tack vare att två ny-gamla lopp återvänder till kalendern. Extra kul för oss i Europa är att det är Europeiska lopp, så det är närmare för oss att åka och se, samt bättre TV-tider. 

Frankrikes GP är det ena loppet, som är tillbaka för första gången sedan 2008 och Le Castellet’s Circuit Paul Ricard tillbaka för första gången sedan 1990.

Det andra loppet är Tysklands GP på Hockenheim. Det utelämnades från förra årets kalender p.g.a ekonomiska svårigheter och nya kontraktet gäller bara en säsong – för nu.

Nya Ansikten

Två nya rookies den här säsongen i Saubers Charles LeClerc och Williams Sergey Sirotkin. Jag skulle dock påstå att Toro Rossos nya förarpar, Brendon Hartley & Pierre Gasly, också är rookies, även om de körde de avslutande loppen för stallet förra säsongen.

Hos Toro Rosso är det även nya ansikten i garaget då stallet gått över till Honda motorer, medan McLaren så välkänt lämnade japanerna för Renault.

Grid Kids

Som så många andra moderniseringar Liberty Media har gjort, så har även ”grid-girls” försvunnit till denna säsong.  Istället för dessa kvinnor vid bilarna så introducerar man så kallade ”Grid Kids” till den här säsongen.

Vilka barn som kommer att få vara med som en Grid Kid är lite oklart än så länge, men det har pratats om unga lokala racing förmågor och tävlingar där man kan få vinna en plats bredvid sin idol.

Ny Logo, Senarelagda Starter

Sist men inte minst har vi den nya loggan och ändrade starttider för racen.
Den nya logotypen är nog den främsta visuella ändringen, hittills, som Liberty gjort sedan de tog över. Den lanserades efter säsongsavslutning i Abu Dhabi förra året och har tagits emot med blandade känslor.

En ändring som kan visa sig vara ett bra drag är dock ändringen av starttiderna. Racen kommer inte längre att starta heltimme, utan 10-minuter över heltimmen. Den här ändringen har varit glädjande framförallt för många TV-kanaler, som inte har länga pre-shows innan loppen. Nu hinner de ha lite försnack inför loppet då det inte starta samma minut som sändningen.

Alla lopp i Europa och den i Brasilien kommer dessutom att starta en timme senare än vanligt. Det betyder att de Europeiska loppen kommer att starta klockan 15:10 istället för det sedvanliga 14:00.
Alla träningar och kvalet under Europeiska loppen kommer också de att starta en timme senare som följd.


Det var de viktigaste nyheterna för F1 säsongen 2018.
Vad tycker ni om alla de här ändringarna? Saknar ni information om eller undrar ni något, kommentera nedan eller på FB så ska vi hitta svar!