Fernando Alonso vinner i Korea medan båda Red Bull bryter

Igår kväll blev det tydligt att dagens race skulle bli en regnig affär, och dagen började oroligt dåligt. Man började med tre varv bakom säkerhetsbilen varefter man bröt racet, främst på grund av dålig sikt.
Det regnade inte alltför mycket, men vattnet stannade kvar ovanpå banan på den nya asfalten, vilket orsakade väldigt mycket spray och sikten var nästintill noll.

Efter en timmes avbrott startade man om racet, även denna gång bakom säkerhetsbilen i ytterligare 15 varv. Men efter varv 18 kom SC* in och racet kunde starta på riktigt, men det höll ca 1 varv när Mark Webber körde lite för brett i kurva 13 och spann runt in i väggen och tog även med sig Nico Rosberg, som hade tagit sig förbi Hamilton för fjärde, i kraschen. Fem varv senare kom var det fritt fram igen och Vettel gasade än en gång iväg i en kontrollerad ledning före Alonso och Hamilton.

Under depåstoppen tog Hamilton över andra platsen, på grund av att en av Alonsos mekaniker tappade bulten till däcket och det fördröjde spanjorens depåstopp några extra sekunder. Racet var dock under säkerhetsbil, igen, och fältet blev ihop samlat samma varv som Alonso kom ut. När loppet sedan kom igång igen körde Hamilton brett i första kurvan och Alonso kunde ta tillbaka sin andra plats med det samma.
Tio varv senare, varv 46, körde Alonso sedan förbi Vettel i samma kurva och några meter senare gick Red Bull tyskens motor sönder. Han parkerade bilen i en säkerhetsficka och gjorde en Heikki Kovalainen, och släckte branden i bilen på egen hand.

Alonso hade därmed fritt fram att ta segern i det första Koreanska Grand Prixet och ledningen i förarmästerskapet eftersom båda Red Bull bilarna hade brutit loppet. Lewis Hamilton höll andra platsen trots helt nerslitna däck och håller sig levande i mästerskapskampen. Felipe Massa var också tillbaka på pallen, sin femte för säsongen och första sedan Italiens GP.

Michael Schumacher hade sitt bästa resultat för säsongen, med en fjärde plats idag efter ett stabilt race.
Williams såg ut att få till ett bra resultat med Barrichello och Hulkenberg på femte och sjätte mot slutet av loppet. Men några varv från slutet var Hulken tvungen att stanna för nya däck och Rubens spann och tappade positioner till Kubica och Liuzzi. Tonio Liuzzi var en annan som körde ett mycket stabilt, om än något anonymt, lopp och klättrade till sjätte plats från sjuttonde startruta. Han tog därmed några mycket viktiga poäng för Force India, möjligtvis även sin plats för nästa säsong.

Force India har nu 68 poäng, tre föra Williams på 65, så kampen om sjätte platsen i konstruktörsmästerskapet är fortfarande hård.
I förarmästerskapet går som sagt Fernando Alonso upp i ledning med 231 poäng, Mark Webber (220p) är fortfarande tvåa trots dagens resultat. Lewis Hamilton däremot klättrar till tredje plats på 210 poäng och Vettel hänger kvar med minimal chans i fjärde med 204 poäng.
Med tre vinster i de fyra senaste racen är Alonso och Ferrari klart hetast för tillfället. Med 25 poäng upp till Alonso för Vettel, kanske Red Bull borde satsa på Mark Webber som sin nummer ett de sista racen. Frågan är väl om RBR vägar ta det beslutet, med Vettel den klara första föraren i annat fall och i framtiden.

Med båda Red Bull bilarna utan poäng idag betyder det också att McLaren knappade in lite på dem för konstruktörsmästerskapet, som verkade vara ganska klar innan dagens race.