Motortillverkarna börjar jobba på mer högljutt F1

Motortillverkarna i F1 kommer att fokusera sin uppmärksamhet på avgasröret när de börjar jobba på ett krydda ljudet från turbo V6-motorerna.

Missnöjd med det mildare ljudet från det nya och ”gröna” F1, sa Bernie Ecclestone nyligen att Mercedes, Ferrari och Renault ska jobba på att göra ljudet bättre i de 1.6 liters, turboladdade och energy recovery-boostade kraftenheterna.

Tillsagd att det skulle krävas en total omkonstruktion för att göra V6:orna mer högljudda däremot, sa Ecclestone till Sky: ”All luft kommer i slutändan ut ur vad vi kallar avgasrör. Så de kanske kan göra något där för att det ska låta bättre.”

Faktum är att de tre motortillverkarna i F1 satt ner tillsammans i Shanghai under fredagen för det första ”ljud” mötet. Renaults Rob White varnade att V6:orna aldrig skulle låta som de gamla V8:orna.
”Jag tror vi måste vara realistiska om vad vi kan åstadkomma med vad vi än gör”, sa han till reportrar i Kina.

Mercedes Andy Cowell tillade: ”Det finns saker vi kan göra med avgasröret, kanske, för att ändra ljudet.”

Förre F1-föraren David Coulthard sa emellertid att det finns andra aspekter av de nya motorerna som borde vara bättre uppskattade. ”Vi borde inte glömma att dess motorer är väldigt kraftfulla och har mer än 750 hästkrafter när man räknar in den förnybara energin”, sa han till österrikiske Laola 1.

”Jag är stor fan av det mer högljudda F1, men under Charlie Chaplins dagar fanns det bild men inget ljud alls och folk var ändå underhållna.”

”Lite mer ljud skulle såklart inte skada”, tillade Coulthard.