Kovalainen förväntas köra Lotus

Idag förväntas Lotus meddela sin ersättare för Kimi Räikkönen de sista två loppen för året. Och med största sannolikhet är det Heikki Kovalainen som återvänder till stallet där han en gång började sin F1 karriär.

Det kan dock vara att Kovalainen bara var Lotus tredje val som ersättare för Iceman. Tidigare i veckan framkom det att Nico Hülkenberg blev tillfrågad av Lotus, men tysken var låst i sitt kontrakt med Sauber.

Micharl Schumachers manager Sabine Kehm sa till tidningen Bild att den sjufaldiga världsmästaren blev också närmad av Lotus. “Det är inte ovanligt att han blir tillfrågad,” blev hon citerad.

“Michael är i bra nog form, men han njuter av livet.”

En annan F1 veteran som kan ha varit en utmanare är Rubens Barrichello.
Brasilianaren postade en en bild på Twitter av sig själv på körande en svart och guld Lotus från 1977, med texten: ”Någon som kommer ihåg detta?”.

Men till slut föll valet på 32-åriga Kovalainen, stallchefen Eric Boullier citerades av italienska Autosprint; “Glöm inte att han har vunnit ett grand prix.”

Inte bara det, Kovalainen har kört på årets känsliga Pirelli däck för Caterham under fredagsträningar och Caterham, likt Lotus, kör med Renault motorer. Finländaren gjorde dessutom sin F1 debut 2007 med dåvarande Enstone baserade Renault.

“Många av människorna är fortfarande kvar där,” sa finska kommentatorn Oskari Saari till MTV3.
“På ett sätt är det samma stall.”

Förre F1 föraren Mika Salo som först nämnde sin landsman som kandidat, sa att Austin och Brasilien är Kovalainens chans att göra anspråk på en sits för 2014 – även hos Lotus.

“Jag vet inte hur den finansiella situationen är hos Lotus nu,” sa Salo, “och om han har någon chans. Men det skulle definitivt inte skada situationen ifall han lyckades ta två pallplatser.”

(GMM)