Azerbajdzjan ersättare för Rysslands GP?

Azerbajdzjan kan vara på väg att göra sin debut på F1-kalendern mycket tidigare än förväntat.
Förra veckan rapporterades att planer fortskrider  för ett gatlopp i den oljerika forna Sovjetstatens huvudstad Baku.

Bernie Ecclestone hade sagt att det mest troliga datumet för loppet var 2016, även om Azerbajdzjans representanter ”pratar om 2015”.
”Vi har skrivit på avtal med Bernie Ecclestone och kommer att annonsera det officiellt under ett evenemang i Baku inom kort”, bekräftade idrottsminister Azad Rahimov.

Associated Press hävdar att kontraktet faktiskt är för ett debutlopp 2015, inte 2016.
”Formel Ett kommer att hållas i Baku hösten 2015”, bekräftade idrottsministeriets taleskvinna Samaya Mammadova, medan hon avslöjade att en ceremoni för kontraktstecknandet planerades senare i Maj.

Nu har tyska tidningen Welt höjt möjligheten till en tävling i Baku i år – 2014.
Det skulle enligt tidningen fylla en tre veckors lucka mellan Japans och US GP senare i år, på grund av ökad osäkerhet kring det planerade första grand prixet i Ryssland.

Krim-krisen och den ökade risken för krig mellan Ryssland och Ukraina, samt eskalerande sanktioner från väst, har satt stora frågetecken kring formel ett loppet i Sochi.

Även i tvivel är den ryska omgången av årets tyska touring car serien, som är planerad att äga rum i juli på Moskva Raceway.Tillfrågad om DTM kommer att åka till Ryssland under 2014, svarade seriens arrangör Hans-Werner Aufrecht: ”Som det ser ut idag (ja)”.

DTM arrangören ITR sa: ”Som arrangör, bevakar vi självklart den nuvarande utvecklingen väldigt noga, med vetskapen att vårt lopp på Moskva Raceway är beroende av den politiska situationen.”

ITR erkände att ifall man måste ställa in, ”Skulle vi ha ett alternativ, då allt annat vora oansvarigt och oprofessionellt.”

Die Welt påstår att den potentiella ersättare F1 i Sochi har ”redan etablerats” – Azerbajdzjan.

Källa: GMM